top of page

DE REDDINGSHONDENVERENIGING Z.O.N.

 

In een gezellige sfeer trainen wij onze honden tot gecertificeerde reddingshonden. Onze honden leren om in allerlei omstandigheden (bossen, open gebieden, puin, sneeuw <lawine>) vermiste personen op te sporen. De honden werken los, dus niet aan de lijn, en leren om samen met de geleiders vrij te zoeken.
Reddingshondentraining is voor veel honden uitermate leuk en hond en baas krijgen een veel betere band met elkaar. Door middel van een langdurige basistraining leren wij de hond dat het leuk is om een persoon te vinden zodat hij graag aan het werk gaat. De honden worden beloond met een bal. Naast het zoekwerk is een goede gehoo
rzaamheid belangrijk. Maar ook gehoorzaamheid (appèl) is geen saaie verplichting maar een leuke samenwerking tussen hond en baas waarin afwisseling een grote rol speelt.

 

Inmiddels hebben wij meerdere leden binnen onze vereniging die een 2e of 3e hond trainen in het reddingshondenwerk. Wij mogen gerust zeggen dat wij veel ervaring hebben en de honden en hun geleiders goed kunnen begeleiden.  

  

Onze vereniging is aangesloten bij de wereldwijde organisatie "Internationale Rettungshunde Organisation" (IRO) en volgt de internationale IPO-R IRO reglementen om onze honden te certificeren.

Wij trainen geregeld samen met andere reddingshondengroepen en delen graag onze kennis door middel van seminars en workshops. Juist door ook met anderen elkaars trainingsmethoden te delen worden onze honden en geleiders alleen maar beter!

DSC06753.JPG
doelstelling
DE DOELSTELLING

 

Het doel van de Reddingshondenvereniging Zuid Oost Nederland is om honden en de hondengeleiders op te leiden tot volwaardige teams om te kunnen zoeken naar vermiste personen tijdens inzetten. Om dit doel te bereiken wordt intensief met de honden getraind, doen hondenteams mee met IRO en SIN examens/wedstrijden waar zij gekeurd worden door onafhankelijk keurmeesters. Tevens worden workshops/ seminars gevolgd in binnen- en buitenland.

INZETTEN

In samenwerking met de Stichting Inzet Reddingshond Nederland (https://www.rescuedogs.nl/) gaan de gecertificeerde honden van ZON mee op urgente inzetten. Urgente inzetten vallen onder afroep en coördinatie van de Landelijke Eenheid Nederlandse Politie. Niet-urgente inzetten worden via de SIN gecoördineerd.

trainingen
DE TRAININGEN

 

Wij trainen op elke week op een door-de-weekse avond en op zaterdag. Wat doen we dan? 

 

DOOR-DE-WEEK AVOND

Op dinsdagavond vanaf 19.30 uur zijn wij aanwezig op het terrein van de Korfbalclub Keizer Karel, aan de Staddijk 121 te Nijmegen. (zie onder contact voor het adres). We trainen deze avond ons appèl- en hinderniswerk.

We beginnen met het opbouwen van de hindernissen, zodat deze klaarstaan. Tot circa 22.30 uur trainen wij het appèl en hinderniswerk. Tijdens deze training traint u onder begeleiding de gehoorzaamheid van uw hond. Hierbij doen wij een beroep op uw eigen trainingscapaciteiten. Wij verwachten namelijk dat onze leden zelf nadenken over hun trainingsschema en de opbouw hiervan.  Hulp, uitleg en instructie bij de oefeningen krijgt u natuurlijk! Op een avond zult u korte stukjes met uw eigen hond bezig zijn, en de overige tijd besteden aan het meehelpen met de training van de andere honden en kijken naar de oefeningen en opbouw van de andere hondengeleiders. Van horen en zien leert u ook veel!  Na afloop is er koffie/thee in het clubhuis en kletsen we wat na. 

 

ZATERDAG

 

Op elke zaterdag kun je ons vanaf 10.00 uur tot ca. 17.30 uur ergens op locatie vinden, meestal in de regio N-Brabant/Gelderland/Limburg. Maar voor goed puin reizen we heel Nederland door! We spreken elke week met elkaar de locatie af en verzamelen ons daar. 

 

De locatie bepaalt of we gaan vlakterevieren of puinzoeken. We beginnen het vlakterevieren altijd met de verwijs-/basislijn oefeningen en daarna het zoekwerk in het bos.  Elke training gebeurt onder begeleiding, je bent nooit alleen met je hond bezig. Na de oefening proberen we zoveel mogelijk met de hele groep te bespreken wat er goed en/of minder goed is gegaan, en wat voor volgende week de aanvullende training zal zijn (zelf onthouden!). Gaan we puinzoeken dan beginnen we eerst met het bouwen van de verstekken.  In de praktijk zal de zaterdagtraining erop neer komen dat je ca. 20% van de tijd met je eigen hond bezig bent, en de overige tijd besteed aan het meekijken, voor slachtoffer "spelen" en leren van de andere combinaties. Al met al een gezonde middag, want we trainen in alle weersomstandigheden!

HET BESTUUR

 

Het bestuur van onze vereniging bestaat uit Gerdy Daamen (voorzitter), Brigitte Versterre (secretaris/penningmeester) en Roy van Wezel (algemeen bestuurslid).

LIDMAATSCHAP


Wat kunnen onze leden allemaal? Nou... bijvoorbeeld: 

 • elke zaterdag bepakt en bezakt naar het het bivak lopen, en de hele dag buiten zijn met de honden!

 • elke maandag de hindernissen weer opbouwen, collega trainers begeleiden, zelf hun hond trainen!

 • in harde regenbuien of als er sneeuw valt toch door blijven gaan!

 • door bossen lopen, en dan níet over de paden!

 • over puin klimmen en klauteren, en met stenen sjouwen om verstekken te bouwen!

 • in het puin in kleine, ongemakkelijke opbergplekken gaan zitten/liggen en dan wachten tot ze gevonden worden!

 • rennen, roepen, spelen en gek doen om honden blij te maken!

 • zich ontwikkelen.... zowel om het zoekwerk van hun hond te verbeteren als het appèl niveau te verhogen!

 • evalueren en reflecteren met elkaar over de afgelopen training(en)!

 • zich thuisvoelen in een team met passie voor honden(werk) en vertrouwen naar elkaar!

 • honden geleiden, motiveren, trainen!

Kan jij dat ook?? En heb jij een hond die nog geen jaar (12 maanden) oud is, gek op een balletje, beweeglijk en gezond en graag iets voor je wilt doen?

Dan kan je contact met ons opnemen om een een keer op zaterdag tijdens het zoekwerk te komen kijken en als "slachtoffer" te liggen.  
Of op de door-de-weekse avond langskomen om onze appèltraining te zien.
 Misschien wordt onze passie dan ook jouw passie!

Onze groep zit wel vol, dus bij interesse in onze vereniging wordt je op een wachtlijst geplaatst.

bottom of page