IRO EXAMENS en WEDSTRIJDEN
Onze vereniging is aangesloten bij de International Search and Rescue Dog Organisation (IRO) en volgt de IPO-R IRO reglementen.
De examens en wedstrijden die wij met onze reddingshonden op nationaal en internationaal niveau doen zijn in de IPO-R reglementen beschreven en met de behaalde certificaten zijn onze reddingshonden op een hoog kwaliteitsniveau getoetst. Onder de ledenpagina kun je vinden welke certificaten onze leden met hun honden hebben behaald.
Ben je geïnteresseerd in de complete IPO-R richtlijnen? Dan kun je de versie vanaf 2019 hier downloaden:
-
in het engels: IPO-R Engels
-
in het duits: IPO-R Duits
Een examen/wedstrijd bestaat altijd uit 2 onderdelen: het zoekwerk én de appèl/hindernissen.
Je kunt examen doen op 3 oplopende niveau's, nl. de geschiktheidsproef (E), het A-examen, het B-examen. Het zoekwerk verschilt per niveau, maar het appèl/hindernissen is voor A én B hetzelfde. Alleen zal de keurmeester het B niveau wat zwaarder beoordelen.
Als je een B-certificaat hebt behaald ben je startgerechtigd om aan grote wedstrijden deel te nemen en je te kwalificeren voor het IRO Wereldkampioenschap of om het IRO inzetcertificaat te behalen zodat je internationaal voor inzetten via de INSARAG kunt worden opgeroepen.
ZOEKWERK:
VLAKTEREVIEREN
Het vlaktegebied is vooraf door meerdere personen én een hond belopen. De slachtoffers worden minimaal 15 minuten voorafgaande aan de begintijd in het gebied gelegd en mogen niet binnen een een afstand van 10 meter worden weggelegd.
-
Vlakte-E / geschiktheidsproef: terrein is 5000 m2, open en bedekt terrein, 1 slachtoffer onbedekt, 10 minuten zoektijd.
-
Vlakte-A: terrein is 20.000 m2, open en onoverzichtelijk terrein, 2 slachtoffers, 15 minuten zoektijd.
-
Vlakte-B: terrein is 35.000 - 40.000 m2, minstens 50% is onoverzichtelijk gebied of gebouwen, 3 slachtoffers, 30 minuten zoektijd.
De hondengeleider moet zich bij de keurmeester d.m.v. vragen stellen op de hoogte brengen van de situatie en een zoekplan indienen over hoe hij het zoekwerk aangaat. De geleider mag hierbij gebruik maken van een kompas en moet laten zien dat hij zich kan oriënteren in het zoekgebied.
PUINZOEKEN
Tijdens het zoekwerk wordt op het puin afleiding gemaakt door middel van geluid (hameren, motorlawaai, machines, geluidsrecorders etc), en vuur. Het puin wordt door overige personen kris-kras belopen tijdens het zoeken van de hond. De slachtoffers worden minimaal 15 minuten voorafgaande aan de begintijd in het gebied gelegd en mogen niet binnen een een afstand van 10 meter worden weggelegd.
-
Puin-E / geschiktheidsproef: terrein is 400-600 m2 op één verdieping, 1 slachtoffer waarmee de hond contact moet kunnen maken, 10 minuten zoektijd.
-
Puin-A: terrein is 800-1.000 m2, mag op één of meerdere verdiepingen, 2 slachtoffers, 20 minuten zoektijd.
-
Puin-B: terrein is 1.200-1500 m2 verdeeld over één of meerdere verdiepingen dat niet alleen uit gebouw mag bestaan. Met minmaal 2 verstekken van 2 meter diep of 2 meter hoog, 2 donkere kamers/verstekken. Minstens 2 verstekvarianten. 3 slachtoffers, 30 minuten zoektijd.
De hondengeleider moet zich bij de keurmeester d.m.v. vragen stellen op de hoogte brengen van de situatie en een zoekplan indienen over hoe hij het zoekwerk aangaat. De geleider mag het zoekgebied niet betreden en moet de hond vanaf de zijlijn kunnen sturen.
LAWINE
-
Lawine-E / geschiktheidsproef: terrein is 5.000 m2, 1 slachtoffer waarmee de hond contact moet kunnen maken, 10 minuten zoektijd.
-
Lawine-A: terrein is 8.000 m2, 2 slachtoffers minimaal 1 meter diep, 15 minuten zoektijd.
-
Lawine-B: terrein is 12.000 m2, 3 slachtoffers ongeveer 2 meter diep, 30 minuten zoektijd.
Voor de lawine examens zijn aparte appèl/hindernisprogramma's geschreven die je in de IRO IPO-R richtlijnen verder kunt vinden.
APPÈL EN HINDERNISSEN
Tijdens het examen worden verschillende oefeningen uitgevoerd met bepaalde commando's die aan de hond worden gegeven, die hij vlot moet opvolgen. De keurmeester bepaald tijdens welke oefening het schot (2x) valt en wanneer het motorlawaai klinkt. De hond mag zich hierdoor niet laten afleiden.
De volgorde van de oefeningen van de geschiktheidsproef staan vast, maar bij het A en B examen wordt de volgorde van de oefeningen door loting bepaald.
APPEL EN HINDERNISSEN GESCHIKTHEIDSPROEF / E (voor vlakterevieren, puinzoeken en speuren):
-
aangelijnd volgen
-
aangelijnd volgen langs en door een groep mensen met 2 honden aangelijnd (reu en teef)
-
lopen over onaangename materialen
-
dragen en overgeven van de hond
-
afliggen met afleiding op afstand
-
lopen over een houten brug
-
tunnel
-
op afstand op een tafel de zit, sta en af laten uitvoeren
APPEL EN HINDERNISSEN A en B (voor vlakterevieren, puinzoeken en speuren):
-
onaangelijnd volgen met aansluitend de groep mensen met 2 honden aangelijnd (reu en teef)
-
distance control
-
apporteren
-
lopen over bewegende hangbrug (B)
-
lopen over een bewegende plank (A)
-
lopen over een horizontale ladder
-
tunnel
-
dirigeren
-
dragen en overgeven van de hond
-
afliggen met afleiding op afstand